sobota 11. července 2015

RC: KAVÁRNIČKA V KÁBULU

Kavárnička v Kábulu
Deborah Rodriguezová


Nakladatel: Argo
Rok a měsíc vydání: 2015/05
Počet stran: 320

Anotace: Pět žen, pět různých příběhů – a středobodem jejich osudů je malá kavárna v centru Kábulu. Provozuje ji přátelská a veselá Američanka Sunny, která v Afghánistánu nalezne nový domov. Navazuje nová přátelství a snaží se porozumět lidem, jejichž jazyk, prostředí i zvyky jsou většině Zápaďanů neznámé. Postupně si díky svému laskavému srdci a své pohostinnosti získává respekt také u místních obyvatel. Stále si však není ochotna připustit, že země, která je její duši tak blízká, se dokáže tak nevybíravým způsobem chovat k ženám. Snad i proto pomáhá mladé afghánské dívce, kterou tíží tajemství, jež by mohlo obrátit životy všech vzhůru nohama. Deborah Rodriguezová přináší ve svém debutu jiný obraz Kábulu a jeho obyvatel, než jaký známe z televizních zpráv. Je to příběh o běžném životě běžných lidí, o nezištném přátelství a velké lásce, kterou máme často přímo pod nosem, aniž bychom si to uvědomovali.

Tuto knížku vydalo nakladatelství Argo a ti, co se trošku zajímají, už mají na knihu jistá očekávání, protože Argo vůbec nevydává kde co a jejich knihy jsou svým způsobem Argu typické. Hodně jsem se tedy těšila na dílo, o kterém se po vydání hodně mluvilo a psalo, protože téma Afghánistánu vždy zvedne určitý rozruch a debaty.

Přiznám se, že zpočátku jsem měla trochu problém zorientovat se v postavách, vztazích a situacích. Přece jen, afghánská jména a označení různých jejich postavení pro mě byla něco úplně nového a autorka často používá jejich jazyk, což si myslím, skvěle doplňuje a ozvláštňuje celou atmosféru, kterou s postupným vyprávěním získáváme.

Zamilovala jsem se do postav, každá je jiná a něčím naprosto výjimečná. Setkáme se a Američany žijící trvale v Afghánistánu, s rodilými obyvateli co tvrdohlavě lpějí na všech starých zvycích a tradicích, i s těmi, co mají mysl a srdce otevřené a řídí se především vlastním rozumem. 

Zamilovala jsem se také do Afghánistánu. V díle není vůbec podán idylicky, píše se o útocích, o bombách, o narkobaronech, o týrání žen, dětí, vraždění a spoustě dalších věcí, ale tím, jak naši hrdinové tuto zemi milují, předají to skrze příběh i nám. Dozvíme se i spoustu o tom, jak je ovlivňuje náboženství či historie a jak se vyrovnávají s evropskými / americkými moderními vlivy.

Jde o hodně působivou četbu, o ženské síle, o lidské zranitelnosti, vytrvalosti, srdečnosti, schopnosti odpouštět, jít si za svým, bojovat za dobrou věc a o mnohém dalším. I když jsem se dost dlouho začítala, vyklubala se z toho nakonec okouzlující knížka, která mě donutila přemýšlet a uvědomit si mnohé, co hodně z nás o afghánském způsobu života ani nenapadne.

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Argo.

Žádné komentáře:

Okomentovat