sobota 18. července 2015

RC: JÍDLO NA PRVNÍM MÍSTĚ

Jídlo na prvním místě
Dallas a Melissa Hartwigovi

Nakladatel: Jan Melvil Publishing
Počet stránek: 336

Anotace: To, co se dozvíte v této mimořádné knize, zní jako zázrak. Obnova sil, lepší trávení, zbavení se zdravotních problémů a jen tak mimochodem optimalizace hmotnosti. Melissa a Dallas Hartwigovi vám představí strhující příběh biochemických reakcí organismu na složení potravy, dopřejí vhled do vzájemných vztahů hladin hormonů, vysvětlí závislost mozku na cukru, a hlavně ukáží cestu z bludného lesa nezdravých návyků.
 Jídlo na prvním místě nabízí skutečnou životní změnu a diagnózy, o kterých jste si rezignovaně mysleli, že jimi budete trpět už navždy, vás přestanou trápit. Tentokrát to opravdu stojí za to!

O paleo stravě a Whole30 programu je v poslední době docela dost slyšet. Byly doby, kdy jsem neměla tušení, co to znamená a teď o tom mluví kamarádky, viděla jsem několik letáků na přednášky, jedné jsem se dokonce zúčastnila (v rámci konference, o které jsem vám již psala). Základem je, že paleo není dieta, paleo by měl být životní styl.

Najdeme tu například kapitoly:

Škodí zdraví
  • cukr, sladidla a alkohol
  • oleje ze semen
  • obiloviny a luštěniny
  • mléčné výrobky

Podporuje zdraví
  • maso, ryby a vejce
  • zelenina a ovoce
  • ty správné tuky

A na tom je to celé v podstatě založené. Co se mě týče, nevěřím, že bych se dokázala vzdát mléčných výrobků a pečiva. Ale v knize jsou dlouhé a dlouhé stránky věnovány odůvodnění, proč bychom právě na to měli přistoupit.

"Whole30 je náš jedinečný program, který vám během třiceti dnů změní život. Představte si ho jako krátkodobý nutriční restart, který vám pomůže obnovit zdravý metabolismus, uzdraví vaše trávení, zklidní systémový zánět a udělá přítrž nezdravým chutím, návykům a vztahům k jídlu" str. 210

"Kravské mléko je dokonalá potravina ... pokud jste tele." str 127

"Marketing velkých výrobců obilovin naznačuje, že tyto produkty jsou velmi výživné, a pokud je nejíte, přicházíte o nejrůznější vitamíny, minerály a vlákninu, které lze získat jen ze zrn. To jednoduše není pravda. Obiloviny nejsou nijak bohaté na živiny, porovnáme-li je se zeleninou a ovocem." str. 111 

Ohledně informací asi nelze knize nic vytknout, je přeplněná radami, tipy, triky, doporučeními, vysvětleními, odůvodněním co a proč ano a ne, nechybí ani obrázky. Na druhou stranu si cením toho, že je všechno psáno jednoduše, žádné lékařské pojmy a složitosti. Vše je přehledné, čitelné, najdeme tu tabulky, odrážky a podbody, zvýrazněný text.

Z několika zdrojů, co takto žijí, mám informace, že to funguje. Tělo je čisté, člověk plný energie a dostavilo se i hubnutí (které tedy není hlavním bodem palea). Ale zase na druhou stranu, každý, komu něco (cokoliv) funguje, tvrdí, že se nikdy necítil lépe. Já vám to určitě nebudu nutit a určitě vám to nebudu rozmlouvat. Je to každého věc, co chce jíst a jak žít, o tom žádná. Každopádně kniha pro mě byla určitě zajímavá a zdravá strava mě baví.

Máte nějakou zkušenost s paleem a whole30 programem? Určitě se podělte :)

Žádné komentáře:

Okomentovat