středa 17. června 2015

RC: BÁSNÍK

Básník
Dominik Dán

Nakladatel: Slovart
Rok a měsíc vydání: 2015/05
Počet stran: 328

Anotace: Po akci Rusalka se mladý Krauz rozhodl zůstat na oddělení vražd. To ovšem spolu s Burgerem netušili, že pár dní nato je čeká případ, který prověří nejen jejich odborné schopnosti, ale i to nejdůležitější v práci detektivů - vzájemnou důvěru. Hned v začátku své kariéry na oddělení vražd musí Richard Krauz projít tvrdou zkouškou. Jeho smysl pro spravedlnost naráží na tehdejší právní systém, na „spravedlnost" měřenou podle socialistických norem. Je podezírán z několika vražd mladých dívek a ve svízelné situaci mu jsou ochotni pomáhat pouze jeho nejbližší kolegové. Ti mu navzdory chatrným důkazům zachovají svou kolegiální důvěru, zatímco vrah na sebe upozorňuje jednou stopou - básněmi, které jim posílá.

Po Bestii jsem byla na Básníka hodně zvědavá. Bylo tam pár věcí, co mi vadilo a samozřejmě pár, co se mi moc líbilo. A tak mě zajímalo, jak se s tím autor popere tentokrát. Co jsem nechtěla aby se podobalo - to, jak byl popis vraždění drsný a reálný a detailně popsaný. Toho jsem se ne/dočkala jen částečně. Je to tu opět vcelku detailní a rozhodně reálné, ale ne tak drsné, spíš bych řekla, že téměř poetické.

Což souvisí s tím, jak se může knížka o zabíjení jmenovat Básník? Ať to odůvodní jakkoli, tohle jim prostě neberu. No a nakonec jsem byla překvapená, jak skvěle se to uchopilo. Básník totiž vraždí, jak byste asi i čekali, podle básní, aranžuje oběti a za každou je nějaká pointa. Provázané, promyšlené, super.

Opět mě chytlo prostředí a pozadí děje. Devadesátá léta, sice na Slovensku, ale jako by to psali o nás, takže je to čtenáři mého věku hodně blízko, vtipy s VB apod. A opět mě donutilo k přemýšlení jak to dělali, když neměli takovou techniku, jako máme my teď na DNA a další testy. Chtěla bych docela vědět, co D. Dána vedlo k volbě zrovna této doby (v už druhé knize, co jsem od něj četla).

Kdybych to měla shrnout, byla jsem ještě nadšenější než z jeho předchozí knihy. Víc napětí, protože náš hlavní hrdina je přímo zatažen do akce a to ne jen jako vyšetřovatel. Je to téměř bych řekla až skoro thrillerová kriminálka, což bylo pro mě určitě plus. 

Za recenzní výtisk děkuji týmu Dominika Dána.

Žádné komentáře:

Okomentovat