úterý 12. srpna 2014

MILENEC RUDÉ KOMISAŘKY

Milenec rudé komisařky - Jan Bauer 

Nakladatel: Moba
Počet stran: 240
Rok a měsíc vydání: 06/2014

Anotace: Autor knihy náhodou objeví kufr s deníky a dopisy svého vzdáleného prastrýce Ferdinanda Ignáce Bauera. Vyjde z nich najevo, že tento jeho předek měl velmi zajímavé osudy... V roce 1917 posílá rakouský císař Karel I. mladého absolventa filozofické fakulty vídeňské univerzity Ferdinanda Ignáce Bauera na tajnou misi do Petrohradu, aby domluvil uzavření separátního míru s Ruskem. Tento záměr překazí výbuch bolševické revoluce, v níž císařův emisar málem přijde o život. A tehdy se do něj zamiluje mladá bolševická komisařka...

Ferdinand Ignác Bauer nemusel díky známostem za války do prvních řad, ale podařilo se mu zahrabat v papírování. Je tomu rád, protože není na žádnou velkou akci stavěný. Nějakou náhodou se stane, že je vyslán do Ruska s tajným dopisem, všitým do boty. Cestou potká spoustu zajímavých lidí a stane se mu mnoho nebezpečného. Překoná tuto cestu ve zdraví? Předá dopis? A pomůže tím uzavření míru s Ruskem?

Již druhý historický román od Moby, který čtu v krátké době. Ano, opět jsem se toho trochu bála a ano, opět jsem byla mile překvapena. Vypadá to, že budu muset přehodnotit svůj vztah k této literatuře, protože tohle se četlo prostě skvěle. Kniha je dělena do krátkých kapitol, kdy každá obsahuje nějaký svůj příběh a dohromady dají celou pointu.

Nejhorší a zároveň nejlepší na tom je, že příběh je podle skutečných událostí. Proč nejhorší? Protože byly chvíle, kdy mi přebíhal mráz po zádech napětím, jak jsem se začetla. Ale když jsem si uvědomila, že se to skutečně stalo, stalo se z toho mrazení strachu. A proč nejlepší? Protože je vážně dobře popsáno něco, co by si měl každý uvědomit a alespoň trochu znát. Přece jen, jde o naši historii, o popis situace, která se dotkla našich prarodičů, jejich rodičů a tím i nás všech.

Objevují se jména jako Lenin a Masaryk a jak říkám, v historii se orientuji pouze v základech, ale to, co hlavní hrdina prožil, jak, kdy, kde a za jakých situací se s výše jmenovanými setkal, je naprosto neuvěřitelné. Do tohoto vyprávění jsem spadla po hlavě a uvědomila jsem si spoustu věcí. Byly doby, kdy vážně šlo o život. Byly doby, kdy nespravedlnost vládla světu, kdy se člověk bál vyjít z domu, kdy vás mohli zastřelit uprostřed města a nikdo by ani nevzdechl. Žádná svoboda slova, žádná svoboda volby. Učíme se o tom ve škole, ale skripta a dobře napsaný román, odkud myslíte, že si toho člověk odnese víc?

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuju nakladatelství Moba.

Žádné komentáře:

Okomentovat