úterý 10. června 2014

INSTINKT DRAVCE

Instinkt dravce - Thomas Enger

Nakladatel: Moba
Počet stran: 368
Rok a měsíc vydání: 04/2014

Anotace: V pečovatelském domě v Oslu je nalezena mrtvá stařenka, které vrah do očí zarazil její vlastní pletací jehlice. Téhož dne se v tisku objeví palcové titulky, hlásající, že ministryně spravedlnosti Trine Juulová-Osmundsenová je nařčena ze sexuálního obtěžování mladšího politika, jehož totožnost zůstává utajena. Případ rozpoutá obrovské mediální šílenství. Do toho Trine obdrží anonymní výhružku, aby odstoupila z postu ministryně, jinak bude vyzrazeno její tajemství. Henning Juul je pověřen, aby napsal o vraždě v pečovatelském domě, ale současně se živě zajímá o případ své sestry Trine. Mezitím vrah udeří nanovo... 

Již potřetí se setkáváme s novinářem Henningem. A ani tentokrát to nemá lehké. Věnuje se totiž třem případům najednou. Prvním z nich je vražda stařenky v pečovatelském domě. Tato vražda se jeví jako dokonalá, absolutně žádné stopy. Kdo mohl chtít ublížit staré nemohoucí ženě? Druhým případem je situace okolo jeho sestry Trine, která je úspěšnou a oblíbenou ministryní spravedlnosti. Byla nařčena ze sexuálního obtěžování a nevypadá to, že by se chtěla hájit. Proč asi? A třetí scénu tvoří Henningova vlastní historie, zjišťuje, kdo mohl za požár jeho domu, který měl tragické následky. Vypadá to, že se blíží velkému odhalení, ale jako by ho něco stále drželo malý kousek před pochopením. Mají spolu tyto tři případy něco společného, kromě osoby tohoto novináře? Kdo se skrývá za brutální vraždou, kdo za pokusem zničit cizí kariéru a kdo ublížil Henningově rodině? To je dost otázek, které stojí za vyřešení.

Musím pochválit obálku. Barevné ladění se hodí k detektivnímu příběhu, detail krvavých pletacích jehlic a plameny ohně předestírají případy, kterými se budeme zabývat. A uhranul mě výkus na přední desce, který vypadá jako skutečně ohořelý. Moc povedené.

V tomto díle se setkáme s několika postavami, jejichž očima se můžeme dívat. Jednou z nich je Henning, jeho sestra Trine a politické prostředí, následuje policejní pohled a vidíme další kroky vraha. Všechno nám jen naznačí, ale nechá nás napjaté až do poslední chvíle. S každou další kapitolou dostaneme malý závdavek, ale musíme číst dál a dál, abychom pochopili.

V knížce jsou krátké kapitoly, po kterých se většinou střídá hlavní postava. Udržuje to čtenáře v trvalém napětí a vážně dobře se příběh čte. Děj je úderný, ubíhá a nezabývá se žádným zbytečným popisem. Kapitoly končí vždy v nejlepším a protože chceme vědět, co se stane v další minutě, čteme dál, abychom se začetli do jiného příběhu, který taky skončí vyhrocený, takže čteme dál a dál.

Všechny osoby jsou sympatické, nenašel se nikdo, kdo by mi vadil. Přeskakujeme mezi aktéry a jejich pocity, chvíli se vžíváme do jednoho, za chvíli do druhého a všem přejeme, aby to dobře dopadlo. Vlastně i s vrahem lze soucítit, protože i jeho náhled na věc je skutečně reálný a, podle něj, odůvodněný.

Jde o napínavý krimi příběh, který nás nepustí skutečně od první do poslední stránky, což se nestává často. Nenajdeme žádná hluchá místa, nenudíme se a nemůžeme to odložit, dokud se za písmenky nezaklapne přebalová deska.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuju nakladatelství Moba.

Žádné komentáře:

Okomentovat